Search for dissertations about: "Preferens"

Showing result 1 - 5 of 19 swedish dissertations containing the word Preferens.

  1. 1. Sensory, attitudinal, and contextual aspects of the meal : health implications and connections with risk factors for coronary heart disease and obesity

    Author : Erika Rapp [Nordin]; Åsa Öström; Inga-Britt Gustafsson; Judith Annett; Inger M. Jonsson; Mai-Lis Hellénius; Örebro universitet; []
    Keywords : Abdominal fat; Basic tastes; Bitterness; BMI; Coronary heart disease; Dietary fat content; Eating context; Food; HDL-cholesterol; Health promotion; Intervention; Meal; Perception; Preference; PROP; Beska; BMI; Bukfetma; Fetthalt; Grundsmaker; HDL-kolesterol; Hjärtinfarkt; Hälsa; Intervention; Mat; Måltidsmiljö; Preferens; PROP; Sensitivitet; Culinary Arts and Meal Science; Måltidskunskap; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Abstract : Det övergripande syftet var att undersöka mat- och måltidsrelaterade faktorer som bidragande orsak till övervikt och hjärt-kärlsjukdom.I en sensorisk studie jämfördes individer som insjuknat i hjärtinfarkt med en frisk kontroll-grupp med avseende på preferens för mat med hög respektive låg fetthalt, smakkänslighet för grundsmakerna (surt, beskt, salt, sött, umami och metalliskt) samt det beska ämnet 6-n-propylthiouracil (PROP). READ MORE

  2. 2. Making a Market out of a Welfare State : Swedish Local Politicians’ Perspectives on Elderly Care Marketisation

    Author : Ming Guo; Sam Willner; Patrice Bourdelais; Maria Oskarsson; Linköpings universitet; []
    Keywords : SAMHÄLLSVETENSKAP; SOCIAL SCIENCES; Elderly care; Politicians; Preference; Welfare state; Marketisation; Privatisation; Sweden; Äldreomsorg; politiker; preferens; välfärdsstat; marknadsanpassning; privatisering; Sverige;

    Abstract : Market reforms have quite notably been used as a solution to increase the quality of public services and efficiency since the 1990s. Sweden has also introduced marketisation in the field of elderly care since 1992 to cope with increasing care needs while maintaining costs at a reasonable level. READ MORE

  3. 3. If I can taste it, I want it... : sensory marketing in grocery retail stores

    Author : Johan Swahn; Åsa Öström; Micael Dahlén; Örebro universitet; []
    Keywords : detaljhandel; konsumentbeteende; marknadsföring; reklam; semantik; sensorik; sensoriska beskrivningar; SOCIAL SCIENCES; SAMHÄLLSVETENSKAP; Culinary Arts and Meal Science; Måltidskunskap; Måltidskunskap; Culinary Arts and Meal Science;

    Abstract : Avhandlingen syftar till att undersöka hur man kan utveckla ett kognitivt baserat sensoriskt språk för olika produkter i detaljhandel och därefter använda det i marknadsföringen i butiksledet. Vidare undersökts om denna marknadsföring har någon effekt på konsumenternas val av produkt. READ MORE

  4. 4. Human-in-the-Loop Control Synthesis for Multi-Agent Systems under Metric Interval Temporal Logic Specifications

    Author : Sofie Ahlberg; Dimos Dimarogonas; Knut Åkesson; KTH; []
    Keywords : TEKNIK OCH TEKNOLOGIER; ENGINEERING AND TECHNOLOGY; Multi-Agent Systems; Control Synthesis; Hard and Soft Constraints; Human-in-the-Loop; Automatic Control; Electrical Engineering; Elektro- och systemteknik;

    Abstract : With the increase of robotic presence in our homes and work environment, it has become imperative to consider human-in-the-loop systems when designing robotic controllers. This includes both a physical presence of humans as well as interaction on a decision and control level. READ MORE

  5. 5. Chefers användning av kommunikationsteknik

    Author : Jörgen Lindström; Linköpings universitet; []
    Keywords : TEKNIK OCH TEKNOLOGIER; ENGINEERING AND TECHNOLOGY; Chefsarbete Kommunikationsfrågor – företagsekonomi;

    Abstract : Under senare år har affärsmiljön för de flesta företag förändrats i snabb takt samtidigt som informations- och kommunikationstekniken genomgått en snabb utveckling. Den förändrade affärsmiljön kan tänkas förändra arbetssituationen för exempelvis chefer. READ MORE