The effect of anti-slip devices on pedestrian safety method development and practical test

University dissertation from Luleå : Luleå tekniska universitet

Abstract: I de Nordiska länderna beräknas mer än 100000 personer uppsöka sjukvård vintertid på grund av fall på snö och is. I Sverige beräknas ca 10000 män och 15000 kvinnor uppsöka sjukvård på grund av skada vid fall på snö och is. Personer skadade i fallolyckor på snö och is har svårare skador och längre konvalescenstid jämfört med fotgängare som faller på barmark. Därför är det viktigt att identifiera preventiva metoder för fallolyckor vintertid och möjliggöra säkra promenader året runt.
En fallolycka inträffar när personen förlorar sin balans och alla försök att återfå den misslyckas. En skada kan uppkomma till följd av ett sådant fall. De kritiska momenten i gångcykeln är hälisättningen och fotavvecklingen (avstampet).Olika åtgärder kan vidtas för att reducera fallolyckor vintertid. De kan antingen relateras till åtgärder i miljön som snöröjning, halkbekämpning osv, eller vara inriktade på att stödja individen i form av balansträning, information om väderlek med hög halkrisk, skor med bra egenskaper eller halkskydd.
I detta arbete är fokus på att förhindra skador från singelfotgängarolyckor med en individuell åtgärd, halkskydd.
Syftet är att besvara följande forskningsfrågor:Hur kan olika egenskaper hos halkskydd testas?Hur kan effektivare halkskydd utvecklas?Förbättrar halkskydd gångförmågan och säkerheten?Halkskydd är av principiellt olika typer: helfotsskydd (vilka täcker hela eller huvuddelen av skons undersida), hälskydd (vilka i huvudsak täcker klacken under skon) samt fotbladsskydd (som i huvudsak täcker främre delen av undersidan på skon).
I laboratoriestudier har en testmetodik utvecklats och 33 olika halkskydd har testats. Testbanorna och testcyklerna efterliknar förhållandena i trafikmiljön, speciellt vid anslutning till och på övergångsställen som antas mer fallolycksbelastat. Testerna sker på olika typer av hala ytor för att efterlikna olika driftstandard: grus på is, sand på is, ren is, snö på is samt salt på is.  Analys av gångmönster från videoinspelningar har genomförts. Subjektiva metoder har utvecklats för att värdera gångsäkerhet och balans.
I en fältstudie användes enkäter för att registrera exponering, förekomsten av halka och fall, beskrivning av halk- och falltillfällena och generella erfarenheter av användningen av halkskydd.Resultaten visar att det är möjligt att registrera egenskaper hos halkskydd i laboratoriemiljö och att de använda metoderna ger tillfredsställande resultat. Testmetoderna har utvärderats i samarbete med FIOH (Finnish Institute of Occupational Health) som utför tester av halkskydd för godkännande enligt EU:s certifieringsregler för personlig skyddsutrustning (CE-märkning). Utvärderingen kan ligga till grund för ett förslag till standardiserad testmetodik för halkskydd.
Olika kvaliteter hos halkskydd har kunnat identifieras vid gång på de olika ytorna. Helfotsskydden stödjer bäst en naturlig gång. Hälskydden är näst bäst i att stödja en naturlig gång.
Fältstudien visar att de som använde halkskydd hade signifikant högre exponering utan att få en ökade förekomst av halkincidenter/fall.
Halkskydd kan antas vara en effektiv trafiksäkerhetsåtgärd för att minska fotgängarolyckor
Nya studier rekommenderas för att verifiera effekten av halkskydd på exponering som fotgängare och förekomsten av fallolyckor samt även effekten för olika grupper som t ex äldre.

  This dissertation MIGHT be available in PDF-format. Check this page to see if it is available for download.