What's Eating the Eater? Perspectives on the Everyday Anxiety of Food Consumption in Late Modernity

University dissertation from Lund Business Press

Abstract: Popular Abstract in Swedish Dagens konsumenter översköljes ständigt av en aldrig sinande ström av budskap om vad man ska och inte ska äta för att leva hälsosamt. Detta bombardemang har ökat under de senaste årtiondena då diverse aktörer, så som representanter från hälso- och sjukvårdssektorn och statliga myndigheter, ytterligare har poängterat kopplingarna mellan individers matkonsumtion och deras hälsa. Utöver detta har aktörerna i matvarubranschen försökt kapitalisera på dessa utvecklingar genom att försöka ta fram nya, eller ompositionera gamla, produkter för att tillfredställa de hälsomedvetna marknadssegmenten. Alla dessa olika utvecklingar leder för konsumenterna till en situation där de ställs inför många olika, och ibland motstridiga, grupper av experter som talar om för dem hur de ska agera. Denna avhandling tittar på hur konsumenter navigerar mellan och använder den tillgängliga kakofoni av olika expertbudskap som finns om kopplingarna mellan mat och hälsa. Den bild som framträder visar konsumenter som reflexivt inkorporerar olika bitar av expertbudskapen i sitt dagliga liv. Dock uppvisar konsumenterna också en slags vardagsångest då de känner att de inte kan avgöra huruvida de har kunnat ta till sig informationen på ett korrekt sätt. Vidare visar avhandlingen på hur konsumenter går omkring med en konstant gnagande känsla av att de inte lyckas leva upp till de normer som de ställt upp för sig själva.

  CLICK HERE TO DOWNLOAD THE WHOLE DISSERTATION. (in PDF format)