Oral contact allergy to carvone : with a focus on oral lichen

Author: Liv Kroona; Malmö Universitet; []

Keywords: ;

Abstract: Avhandlingen undersöker karvon (l-karvon), ett mintsmakandearomämne, och hur kontaktallergi mot karvon yttrar sig. Karvonfinns framför allt i grönmynta/spearmint, men aromämnet kan ävenframställas ur limonen, ett citrondoftande parfymämne. Karvonär ett svagt kontaktallergen och allergiförekomsten är bara någraprocent i lapptestade populationer. Kontaktallergi mot karvon har ienstaka studier visat sig vara vanligare hos individer med lichenoidamunslemhinneförändringar som oral lichen planus. Avsikten medavhandlingen har varit att studera detta samband vidare.I studie I analyserades mängden karvon i 66 tandkrämer inköptai Sverige. Även innehållsförteckningarna studerades. Lagstiftningenoch innehållsmärkningen av karvon diskuterades. Karvonmängdeni tandkräm varierar stort, 0,35–0,00005 %, men återfinns i allatandkrämer med någon form av smak, även fruktsmak. De uppmättamängderna är under det tillåtna gränsvärdet för att inte kunna gekontaktallergi men några av tandkrämerna innehåller tillräckligtmycket karvon för att ge en reaktion hos redan kontaktallergiskaindivider.I studie II studerades journal- och databasdata från alla patienteri södra Sverige som testats positivt för kontaktallergi mot karvonmellan 1996-2016. Gruppdata jämfördes med andra lapptestadegrupper som inte var karvonallergiska, bl.a. en matchad grupp(ålder, kön, tidpunkt för test och liknande besvär). Karvonallergiskapatienter hade hög medelålder och var ofta kvinnor. De hade oftabesvär från munhålan och över hälften hade orala lichenoidaförändringar. I den matchade jämförelsen hade karvonallergiskapatienter betydligt mer orala lichenoida förändringar jämfört medpatienter utan karvonallergi.I studie III undersöktes hur allergi mot karvon i tandkräm yttrarsig. Karvonallergiska försökspersoner fick använda tandkrämmed 1 % karvon under en månads tid. Även försökspersonermed orala lichenoida förändringar och individer utan allergi ellermunslemhinneförändringar deltog. Slemhinnorna och läpparnaundersöktes vid tre tillfällen under det månadslånga användartestet.Förutom den kliniska bedömningen svarade försökspersonerna påen livskvalitetsenkät (S-OHIP-49) före och efter användartestet.Karvonallergiska individer exponerade för karvon i tandkrämreagerade med antingen eksem runt munnen eller med förvärradeorala lichenoida förändringar. Även livskvaliteten försämrades hosdessa individer.I studie IV undersöktes vävnadsprover från kind tagna påförsökspersonerna i studie III. Inflammationen och olika markörer förinflammationsceller undersöktes. Det gick inte att finna någon störreskillnad i inflammationsgrad eller i förekomst av inflammationscellermellan individer med karvonallergi och individer med oral lichenplanus förutom avseende förekomst av Langerhans celler, vilka varvanligare i vävnader från individer med oral lichen planus. Denlichenoida reaktionen som ses i de undersökta grupperna tolkasdärför som ett reaktionsmönster vilket kan ha olika orsaksursprung.För de flesta individer är karvon ett ofarligt smakämne trotslivslång exponering från tandkräm och andra mintsmakandeprodukter. Individer med orala lichenoida förändringar tycks dockha en ökad risk för karvonallergi och allergin förvärrar dessutomsymptomen från munslemhinnan. Karvonallergi kan både klinisktoch på vävnadsnivå likna oral lichen planus vilket normalt sett intekopplas samman med kontaktallergi. Karvonallergiska individerriskerar därför att inte bli diagnostiserade för sin allergi. Kliniker somhandhar patienter med oral lichen planus bör därför uppmärksammasom denna form av allergi.

  CLICK HERE TO DOWNLOAD THE WHOLE DISSERTATION. (in PDF format)